Insecten als dé nieuwe eiwitbron
HUMAN
Insecten en de wereld van eetbare insecten
In maar liefst 98 landen staan insecten gewoon op het menu. Tachtig
procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie insecten.
In de tropen worden insecten al op grote schaal gegeten, vooral als
seizoensproduct. Het gaat om rupsen, sprinkhanen, keverlarven
(bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen en wespen, wantsen,
termieten, mieren, cicaden, en vliegjes.
In Colombia bijvoorbeeld, verkopen ze in de bioscoop geen popcorn, maar
geroosterde parasolmieren. Japanners smullen van rijst met gekookte
wespen. Dus niet alleen in de tropen worden insecten op grote schaal
gegeten maar ook in landen als Japan en China. Alleen in Europa en
Noord Amerika kent men deze eetgewoonte nauwelijks.
Op de wereld zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de
mens eetbaar zijn. Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen,
liggen hier de grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron.
Van de insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38%
in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een
gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij
bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%.
Venik is voedselveilig en geschikt voor menselijke consumptie
De insecten producten worden gekweekt
volgens de normen van de General Food Law, de kwekers van insecten
hebben het afgelopen jaar hun productieproces zo ingericht dat deze
voldoet aan de normen van deze wetgeving, de Voedsel en
Warenautoriteit (VWA) heeft hierbij geadviseerd. In insecten hebben
de kwekers en de groothandel zich verenigd en deze samenwerking
heeft ertoe geleid dat er nu in Nederland insecten verkrijgbaar zijn
die veilig zijn voor menselijke consumptie.
Insecten als vleesvervanger
Insecten zijn een rijke bron van eiwitten en daarom een uitstekend
alternatief voor vlees en vis. Bovendien zijn insecten goed verteerbaar
door mensen. Insecten zijn rijk aan proteïnen en zijn wat betreft de
voedingswaarde te vergelijken met rund– en varkensvlees. Verder bestaan
Insecten uit essentiele vetzuren (o.m. linolzuur), vitaminen (o.a.
vitamine A, B2 en D) en mineralen, waaronder ijzer, en vormen daarmee
hoogwaardig voedsel. Eén van de meest populaire insecten zijn toch wel
de sprinkhanen.
Nieuwe smaaksensatie
Het is een misvatting te denken dat men insecten eet puur uit armoede.
Men vindt het gewoon lekker. In Amerika staan sprinkhanen als
‘landshrimps’ op de menukaart. Ze smaken daadwerkelijk naar een krokante
garnaal. Meelwormen doen meer denken aan popcorn. Gevriesdroogde
insecten hebben een unieke smaak, die lijkt op noten. Iedere
insectensoort heeft zijn eigen specifieke smaak. Licht geroosterd komt
de smaak goed naar voren. Voor de westerse wereld zijn insecten een
innovatief product met een eigen smaak.
Insecten culinair gezien
De mogelijkheden op culinair gebied met insecten zijn zeer divers.
Uiteraard mede doordat deze producten in veel landen als delicatessen
worden geserveerd waardoor de creativiteit van de kok nog meer op de
proef wordt gesteld.
PLANET
Insecten en het milieu
Bij een groeiende wereldbevolking en de grotere vraag naar vlees in
landen als China en India wordt verwacht dat de consumptie van
vleesproducten tot 2050 zal verdubbelen. Echter, nu al neemt veeteelt
70% van het mondiale landbouwareaal in. Er kan in de toekomst niet
langer aan de groeiende vraag naar conventioneel vlees worden voldaan.
Van het ontboste gebied van de Amazone is bijvoorbeeld drie kwart van de
oppervlakte bestemd voor vleesproductie. Gangbaar geproduceerd vlees
heeft ook een hoge milieubelasting door de uitstoot van broeikasgassen.
Deze uitstoot is verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen in de
wereld en daarmee omvangrijker dan de uitstoot van broeikasgassen door
het verkeer.
Het eten van insecten heeft voordelen voor het milieu boven het eten van
vlees, de drie hoofdpunten hierbij zijn ruimte, een efficiënte omzetting
van voer naar vlees en minder uitstoot van broeikasgassen:
1.
Ruimte: Wereldwijd is voor
vleesproductie 70 procent van alle landbouwgebieden nodig. Door
toename van de wereldbevolking en de stijgende vraag naar vlees in
met name landen als China en India ontstaat een onmogelijke
situatie. Met het kweken van eetbare insecten de druk op beschikbare
landbouwgronden verlaagd, omdat er een veel beperkter landbouwareaal
nodig is.
2. Efficiënte omzetting van voer naar vlees.
Doordat insecten koudbloedig zijn zetten zij geen
voedsel om in warmte, daarom is er dan ook minder voer nodig bij de
kweek van insecten. Zo is voor een kilo rundvlees 10 kilo veevoer
nodig, voor een kilo kippenvlees 4 kilo en voor een kilo rupsen 3
kilo. Hierdoor zijn er dus ook minder mestproblemen.
3. Minder uitstoot van broeikasgassen.
Gangbaar geproduceerd vlees heeft een hoge milieubelasting door de
uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot is verantwoordelijk voor
18% van alle broeikasgassen in de wereld en daarmee omvangrijker dan
de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer. Tevens is de
veeteelt de oorzaak van verzuring van het milieu door de uitstoot
van ammoniak. Bij de productie van insecten is de uitstoot van
broeikasgassen veel geringer.
Insecten en gezondheid
Er bestaan geen misverstand over dat insecten gezond zijn. Insecten
vormen hoogwaardig voedsel, mits uiteraard veilig geproduceerd. Om de
voedselveiligheid te waarborgen legt de overheid de verplichting neer
bij de kwekers en de groothandel om de herkomst van de insecten
aantoonbaar te maken. Hierbij worden zij verplicht om zich aan regels en
procedures te houden die de zekerheid en veiligheid van het
Insectenproduct garanderen.
PROFIT
De sector
Insecten worden gekweekt in gesloten kweekruimten (in een nagebootst
natuurlijk habitat), die klimatologisch zijn ingericht. De voeding van
onze Insecten bestaat uit uitsluitend natuurlijke en plantaardige
producten, welke van Nederlandse bedrijven betrokken worden. Het aantal
bedrijven in de insectenindustrie in Nederland is beperkt en zijn
onbekend voor overheden en het publiek. In Nederland zijn naar schatting
vijftien bedrijven professioneel bezig met het kweken van keverlarven
(zoals meelwormen) en zeven met het kweken van andere soorten
insecten. Deze kwekerijen produceren voornamelijk voor de hengelsport,
siervogels en terrariumdieren. Afzetkanalen zijn dierenspeciaalzaken,
dierentuinen, houders van siervogels en (vogel-) groothandelaren. Naast
de professionele kwekerijen zijn er kleinere kwekerijen en
particulieren. Er bestaat geen specifieke regelgeving voor de kweek van
insecten. Iedere kweker heeft op basis van eigen inzicht en ervaring een
kweeksysteem ontwikkeld.
Om insecten als veilige voeding op de markt te krijgen komt daar voor
deze bedrijven nogal wat bij kijken, de kwekers hebben het afgelopen
jaar hun processen zo ingericht dat zij produceren naar de maatstaven
van de Algemene Levensmiddelenwet (General Food Law) en hiermee hebben
zij hun bedrijfsvoering zo ingericht dat deze voldoet aan de maatstaven
van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Regels die opgelegd worden aan
ons product hebben bijvoorbeeld betrekking op het voer voor de insecten
en op de hygiëneregels die toegepast worden tijdens het kweekproces en
bij de verwerking van de insecten.
Venik en de markt
De afzet van insecten(eiwit) voor humane voeding mag met recht een niche
genoemd worden. Kenmerkend voor deze markten is dat het een duidelijk
afgebakende en goed bewerkbaar deel van de markt betreft.
Venik richt zich nadrukkelijk op deze markt en kent daarmee een
specifieke groep klanten. De ontwikkeling uit een bestaande markt kan
opmerkelijk genoemd worden, zeker omdat men door middel van een passend
aanbod in de vraag kan voorzien. Wat de afzet van insecten voor de
humane markt betreft is het samenwerkingsverband Venik sterk gericht op
een doelgroep die niet door partijen uit de hoofdmarkt bediend worden.
Met behulp van innovatieve marketing kan de markt verder uitgebouwd
worden. Voor de grotere bedrijven is deze markt vaak niet interessant
vanwege de beperkte schaalvoordelen die realiseerbaar zijn bij
productie.
Productontwikkeling bij Venik
Marktkansen die nu actueel zijn en nog verder geëxploiteerd kunnen
worden zijn:
De markt voor samengestelde producten waar insecteneiwit aan toegevoegd
is;
Groeiende behoefte aan innovatieve ingrediënten voor exclusieve markt;
De vraag naar dierlijke bronnen van eiwit, vitaminen en ijzer met
geringe milieubelasting.
Uit onderzoek blijkt dat insecten voor humaan gebruik op verschillende
manieren ingezet kunnen worden, daarmee zijn dan ook weer specifieke
marktsegmenten te bewerken. Wij denken hierbij aan de ontwikkeling
volgende producten;
Insectenproducten zoals snacks en alternatief vlees;
Kant en klaar maaltijden waar insecteneiwit aan toegevoegd is;
Als single insect cell protein (sicp), toegevoegde waarde aan
maaltijdcomponenten
|