Nieuws

Welkom bij de VENIK nieuwspagina

Het laatste nieuws uit de Nederlandse insectensector

15/08/2024

Kweken van sprinkhanen / insecten

Venik breidt ledenbestand uit met ketenpartners

Venik, de Vereniging van Nederlandse Insectenkwekers, kondigt een belangrijke uitbreiding van haar ledenbestand aan. Voorheen exclusief voor insectenkwekers, verwelkomt Venik nu alle bedrijven die betrokken zijn bij de insectensector. Deze strategische stap is bedoeld om de samenwerking in de gehele keten te bevorderen en zo de sector verder te versterken.

12/07/2024

Kweken van meelwormen / insecten

EU-financieringsmogelijkheden voor de insectenkweeksector

Er is al meer dan 1,5 miljard euro geïnvesteerd in insectenproducerende bedrijven in de EU, wat heeft bijgedragen aan het creëren van duizenden groene banen in plattelandsgebieden, zei Antoine Hubert, tweede vicevoorzitter van IPIFF tijdens een recent webinar.

27/05/2024

Eetbare insecten / entomologie

Levende insecten in diervoeding: wat de Europese regelgeving zegt

Recente wetgeving van de Europese Unie heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het gebruik van levende insecten in diervoeder.

16/01/2024

Kweken van sprinkhanen / insecten

IPIFFs perspectief op de Europese insectensector tot 2030

IPIFF deelt in hun recente brochure hun kijk op de toekomst van de insectensector richting 2030, met een focus op groeikansen en beleidsmaatregelen die essentieel zijn om deze sector binnen de EU te stimuleren. Ze benadrukken de noodzaak van actie om de circulaire economie en voedselzekerheid te bevorderen, onderbouwd met inzichten uit hun interne enquête. Een concrete gids voor iedereen die bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van de insectensector.

30/10/2023

Kweken van meelwormen / insecten

De rol van verpakking bij het verminderen van afkeer voor insecten-gebaseerde voeding


Een recente studie onthult dat specifieke verpakkingstechnieken, zoals het gebruik van bekende ingrediënten op de verpakking en transparante vensters, effectief de weerstand tegen insecten-gebaseerd voedsel kunnen verminderen. Interessant is dat bepaalde keurmerken ook bijdragen aan een hogere waargenomen voedselveiligheid. Deze bevindingen bieden waardevolle inzichten voor bedrijven die de marktacceptatie van insecten als duurzame voedselbron willen vergroten. 

30/09/2023

Eetbare insecten / entomologie

Wormenworstjes en insectenbrood, binnen twee jaar vaste prik

Een onderzoek met de Wageningen Universiteit, gesponsord door de EU, toonde aan dat volwassenen in Portugal en Denemarken positief reageerden op maaltijden met insecten, zoals worstjes en gehakt, en deze als een volwaardige vleesvervanger zagen. Het doel is om tegen 2025 minstens 20% van dierlijke producten te vervangen door insecten, gesteund door de interesse van meer dan de helft van de ondervraagden vanwege gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen.

10-03-2023

Kweken van sprinkhanen / insecten

 15 jaar Insecten voor Feed en Food in Nederland

Venik is trots om in samenwerking met het Network for Insect Knowledge (NIK), Wageningen University & Researchen Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het volgende evenement aan te kondigen:

15 jaar Insecten voor Feed en Food in Nederland! 

Het evenement vind plaats op 14 April 09.30 tot en met 17.30 te Aeres MBO Barneveld.


Klik hier voor het programma.

Het evenement is de perfecte gelegenheid om te netwerken, kennis met elkaar te delen en ervaringen uit te wisselen!


Inmiddels heeft het evenement plaats gevonden. De presentaties van deze dag worden gedeeld. Meer infromatie hierover volgt.

26-01-2023

Kweken van meelwormen / insecten

Voedingscentrum

Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen


De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een aantal insecten, waaronder krekelmeel. Daarbij geldt dat als een product insecten bevat dat duidelijk op het etiket moet staan. Maar de kans dat je nu al veel producten met insecten gaat tegenkomen is niet zo groot. Dit artikel legt uit waarom.

04-06-2022

Eetbare insecten / entomologie

Ynsect klaar om productie in heel Europa the verhogen na positieve beoordeling buffalo meelworm voor menselijke consumptie door EFSA

De consumptie van insecten door de mens – als een efficiënt en rijk voedingsmiddel om duurzaamheid te ondersteunen en klimaatdoelstellingen te halen – krijgt een flinke boost nu de EFSA (European Food Safety Authority) de buffalomeelworm (Alphitobius diaperinus) als vierde insect positief heeft beoordeeld voor menselijke consumptie.

03-12-2021

Kweken van sprinkhanen / insecten

Sprinkhanen op je bord: 'Zelfde als een garnalencocktail.'

De Europese Commissie heeft sprinkhanen goedgekeurd voor menselijke consumptie. En ook insecten, zoals de huiskrekel en zwarte soldatenvlieg zitten er aan te komen. De aanvraag kwam van een bedrijf uit Bergen op Zoom.

04-11-2021

Kweken van meelwormen / insecten

Zwolse meelwormenkwekerij draait al gauw op volle toeren: ‘Makkelijk verteerbaar’.

Tijdens de officiële opening van Entobreed op 30 Oktober werden relaties, pers en wethourders uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de meelwormkwekerij. Zo kwam ook De Stentor langs en zij schreven hier een artikel over. 

14-10-2021

Eetbare insecten / entomologie

The current legal status of edible insects in the UK – 2021

Voor de brexit liet de Food Standard Agency (FSA) weten dat verschillende insecten in het proces zaten voor goedkeuring.

Maar na de brexit heeft de FSA besloten om insecten voor humane voeding als illegaal te bestempelen in Engeland. Ondanks dat Noord-Ierland tot de UK behoort, is het nog steeds legaal om insecten te gebruiken voor humane voeding.

Ze zijn momenteel wel aan het reflecteren op de marketing van insecten in Engeland.