De insectensector heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een innovatieve en veelbelovende schakel in de Nederlandse landbouw- en voedselketen. Door laagwaardige organische reststromen om te zetten in hoogwaardige eiwitten, vetten en andere nuttige producten, draagt de sector bij aan een circulaire economie, en een zelfvoorzienende en duurzamere voedselproductie.
Als voortzetting van het sectorplan 2020-2024 ondersteunt dit sectorplan voor 2025 – 2030 de innovatie en groei van de Nederlandse insectensector en biedt het een routekaart naar een professionele en volwassen industrie die oplossingen biedt voor de huidige maatschappelijke thema’s waar de Nederlandse agrarische industrie mee te maken heeft.
In dit sectorplan staan de volgende zaken beschreven:
Hoofdstuk 1 - Ontwikkeling van de sector - beschrijft de ontwikkeling van de Nederlandse insectensector en de rol van insecten in de circulaire economie.
Hoofdstuk 2 - Lopend onderzoek - beschrijft onderzoek dat nu geïnitieerd wordt en de daarmee te beantwoorden vragen.
Hoofdstuk 3 - Visie - beschrijft de streefbeelden en ambities voor de lange termijn.
Hoofdstuk 4 - Agenda - beschrijft de doelen die de sector ziet op korte termijn, waarbij plannen van aanpak worden opgesteld voor de komende 5 jaar om de gestelde doelen te behalen.
Hoofdstuk 5 – Hoe verder? - geeft de voorzet hoe de agenda verder te ontwikkelen tot een routekaart en wat de consequenties hiervan zijn.
Dit sectorplan is opgesteld door de leden van de insectencoalitie NL die bestaat uit:
Aeres Hogeschool Dronten, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), HAS Green Academy, International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF), Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Network for Insect Knowledge (NIK), Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik), Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), Wageningen Food Safety Research (WFSR), Wageningen University and Research (WUR), Wageningen Universiteit Food Quality and Design, het Voedingscentrum.
Daarnaast heeft de Dierenbescherming als adviseur van de Insectencoalitie NL bijgedragen aan het sectorplan.
Inmiddels is het Sectorplan 2020–2024 afgerond en is er een realisatierapportage beschikbaar dat de belangrijkste resultaten beschrijft.
Het document biedt een overzicht van de behaalde mijlpalen op het gebied van innovatie, duurzaamheid en professionalisering in de Nederlandse insectensector uit de periode 2020 - 2024 en laat zien hoe samenwerking en kennisdeling hebben geleid tot ontwikkeling in duurzame voedselketens en een stap in de richting van een volwassen insectensector.
Belangrijke hoogtepunten zijn onder andere:
- Circulaire Substraten: Succesvol onderzoek naar het gebruik van voedselresten.
- EU-Regelgeving Mijlpalen: Insecteneiwitten zijn sinds 2021 goedgekeurd voor gebruik in voer voor varkens en pluimvee, dankzij nauwe samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden.
- Kennisdeling: Oprichting van het Network for Insect Knowledge en versterking van onze brancheorganisatie, wat verdere professionalisering bevordert.
- Onderzoeksprogramma's: Initiatieven zoals Safe Insects, InsectFeed en SUSINCHAIN hebben cruciale inzichten opgeleverd in de veiligheid en duurzaamheid van insectenproducten voor zowel humane consumptie als diervoeder.
Monday - Friday: 09.00-17.00
Images courtesy of:
Jan Willem Kommer from http://www.klokhuys.nl/